שוק ההשקעות בישראל עבר שינויים מהותיים בעשורים האחרונים. עם התפתחות הכלכלה הישראלית והפיכתה לשוק בינלאומי ודינמי, מבחר המסלולים המוצעים לציבור הרחב גדל משמעותית. מסלולי ההשקעה מתחלקים באופן כללי לשני סוגים עיקריים: מסלולים אקטיביים ומסלולים פסיביים.
במסלולים אקטיביים, מנהלי ההשקעות מבצעים בחירות אקטיביות בנוגע לנכסים בהם יושקע הכסף, בהתאם לניתוחים ולתחזיות כלכליות, מתוך מטרה להשיג תשואות גבוהות יותר משוק ההשקעות הכללי. לעומתם, מסלולים פסיביים הם כאלה בהם מושקעים כספי הציבור בצורה אוטומטית, לרוב באמצעות קרנות מחקות, כמו קרנות סל (ETF) העוקבות אחרי מדדים כלכליים קיימים, ללא התערבות ניהולית מורכבת.
בשנים האחרונות, חל שינוי ברור בהעדפות ההשקעה של הציבור בישראל, המוביל למעבר מהותי ממסלולים אקטיביים לפסיביים בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות. מגמה זו מונעת על ידי מספר גורמים מרכזיים: עלויות ניהול נמוכות, נוחות בבחירה, פשטות בתפעול, ונגישות הולכת וגדלה למסלולים פסיביים.
על אף היתרונות, קיימים גם אתגרים מסוימים במעבר להשקעות פסיביות:
המעבר מהשקעות אקטיביות לפסיביות בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות בישראל משקף את השינוי בגלובלי המתחולל בתחום. יתרונות העלויות, היציבות והפשטות הופכים את ההשקעות הפסיביות לפופולריות יותר ויותר בקרב ציבור המשקיעים.
עם זאת, סביר להניח כי המסלולים האקטיביים לא ייעלמו לחלוטין, שכן הם עשויים להציע יתרונות מסוימים למשקיעים בעלי ניסיון וידע המחפשים הזדמנויות השקעה ייחודיות. במקביל, המשקיעים ימשיכו להסתמך על מסלולים פסיביים ככלי מרכזי לייצוב וצמיחה בתיק ההשקעות לטווח ארוך.
על מנת ליצור תיק עם התאמה מקסימלית ניתן לשלב בין מסלולים פאסיביים ואקטיבים ובכך גם ליצור פיזור שכולל את היתרונות בשתי צורות ההשקעה.
© כל הזכויות שמורות לחברת אינפיניטי ביטוח ופיננסים